Jag läste fristående kurser inom beteendevetenskap vid Lunds universitet och hade tidigare läst en utbytestermin i England. Jag ville avsluta min utbildning med ytterligare en termin utomlands och gärna en intressant praktik. Under gymnasiet hade jag läst spanska som jag inte ville skulle falla i glömska så Internationella skolornas utbildning i Barcelona där praktik kombineras med affärsspanska passade mig perfekt.
Jag hade besökt Barcelona vid ett tidigare tillfälle och föll då pladask för den charmiga staden som lyckas med att vara intressant på så många sätt: arkitekturen, nattlivet, stränderna, historien och därtill fotbollen.Att få en möjlighet att vistas en lite längre tid i staden lockade mig.
Avgörande för mig var dock att praktikplatsen var relevant för min karriär och i linje med mina intressen. Jag praktiserade på CIES - CENTRO DE INVESTIGACIÓN DE ECONOMÍA Y SOCIEDAD, som är knutet till Universitat de Barcelona och som forskar och håller utbildningar kring socialt ansvarstagande för företag.
Praktiken var på många sätt en givande och intressant tid som jag har haft stor nytta av och genom att varje dag utsättas för nya situationer kunde jag snabbt utveckla min spanska.
Jag kan starkt rekommendera Internationella skolornas utbildning. Kombinationen av språkträning och praktik är perfekt för den som snabbt vill bli bättre på ett språk och samtidigt skapa kontakter i en internationell miljö.
— Tomas Gustavsson, läste affärsspanska med praktik i Barcelona. Arbetar idag som projektledare vid ett analysföretag i Stockholm
Våren 2007 antogs jag till kursen “Spanska i praktiken” i Barcelona, vilket för mig var en utmärkt möjlighet att förbättra mina kunskaper i spanska samtidigt som jag fick erfarenhet och kontakter i det spanska näringslivet!
Efter att ha tagit min magisterexamen i företagsekonomi från Karlstads Universitet i juni 2004 åkte jag till San Sebastián i norra Spanien för att läsa spanska i fyra månader. De kommande 2 åren arbetade jag som säljare i Stockholm men kunde inte släppa tanken på att återvända till Spanien för att bo och arbeta där, och när jag hittade kursen hos IS Barcelona fanns det inga tvivel om saken. Upplägget med 7 veckors inledande intensivstudier i spanska var åtminstonde för mig välbehövliga och gav tid att lära känna staden och även den katalanska kulturen. Spanskastudierna tog upp grammatik men vi behandlade även ämnen som rör Spanien och Katalonien vilket var både intressant och lärorikt. Utöver det hade vi en “interkulutrell aktivitet” varje vecka under praktiken, vilket kunde innebära en guidad tur i Parc Guell, utflykt till Tarragona eller till cavadistriktet för att provsmaka Cordoniu-cava i deras egen vinkällare.
Jag gjorde min praktik på reklambyrån Great Works och fick redan från första dagen egna ansvarsområden och uppgifter, vilket gjorde att det verkligen kändes som att jag gjorde ett “riktigt jobb” och inte bara var där för att titta och hjälpa till med enklare sysslor. Byrån är svensk men har medarbetare från hela världen vilket gjorde att det talades såväl spanska, engelska och franska och jag jobbade med kunder som ABSOLUT Vodka, Danone och Henkel. Efter att praktikperiodens 3 månader tagit slut blev jag erbjuden att stanna med en fast tjänst och jag var inte sen att anta erbjudandet!
För att sammanfatta det hela kan jag verkligen rekommendera kursen till den som vill något mer än att bara lämna Sverige för att lära sig ett nytt språk, utan som även vill ha en värdefull merit till sitt CV och lära känna mer än bara sitt klassrum! Att kursen dessutom hålls i Barcelona räcker nästan som argument, i den här staden finns det något för alla!
— Lisa Häggstam, Företagsekonom
Jag har velat bo i Barcelona sen jag såg filmen Spanska Lägenheten. Våren 2009 förverkligade jag äntligen min gamla dröm när jag tog ledigt från min universitetsutbildning. Jag ville inte riktigt gå bara på en språkkurs men jag visste att min nivå i spanska inte var tillräckligt bra för att läsa på universitet eller söka praktik på egen hand. Kursen Spanska i Praktikenblev då ett självklart val. Jag hade inte kunnat hitta en så bra praktik plats utan IS Barcelona. Och jag behövde verkligen intensivkursen i spanska de sju första veckorna.
Jag fick praktisera under tre månader på Spanska Röda Korset Centro para la Cooperación en el Mediterráneo. Än idag dra jag nytta av denna erfarenhet. Det kan vara kunskap som jag har fått från mina arbetsuppgifter som jag kan använda under anställningsintervju, de kontakter jag har fått genom jobbet i bland annat Svenska Röda Korset, eller också saker jag har lärt mig om mig själv (som att jag är faktiskt bra på att planera). Dessutom pratar jag mycket bättre Spanska idag.
Jag ångrar absolut inte att jag tog ett studieuppehåll. Det var väldigt nyttigt att få en anknytning till arbetslivet, det är lätt att glömma verkligheten när man gräver ner sig i kurslitteraturen. Därutöver fick jag mycket inspiration och idéer för min framtida karriär, nu vet jag att jag vill syssla med flyktingsfrågor. Utöver detta är det också skönt att kunna tillägga praktiken på CV.
Att bo utomlands är också är något som alla borde prova minst en gång. Det är både en rolig och en spännande upplevelse. Genom att jobba där lärde mig att anpassa mig till en ny kultur, vilket är en väldigt värdefull erfarenhet.
Dessutom så har jag också massa minner från livet i Barcelona, som faktiskt är en stad som är precis lika bra som det man förväntar sig!
— Cecilia Rolland, Statsvetare vid Uppsala Universitet
Jag gick kursen “Spanska i praktiken” i Barcelona våren 2008, för att förbättra min spanska, men utan att behöva sitta i ett klassrum med andra som kämpar med konjunktiv och prepositioner.
Sedan jag bott i Centralamerika som liten har tanken på att bo och arbeta i en kontext som kräver spanska hägrat. Efter att jag tagit ut min examen i statskunskap och latinamerikakunskap, jobbade jag ett par år vid ett forskningsinstitut i Dalarna, men kände ständigt att jag borde återuppliva mina spanskaglosor. Då hittade jag IS Barcelona, tyckte upplägget verkade schysst, drog iväg och hamnade som praktikant på Ecuadors konsulat! Även om det kanske är lite långsökt att dra till Katalonien för att dagligen vistas på ecuadorianskt territorium så var det mitt i prick för mig.
Jag arbetade dels med den filmfestival som konsulatet samarrangerar vartannat år, dels i ett fotodokumentationsprojekt som syftade till att ge den ecuadorianska invandringen till Katalonien ett ansikte. Men mer än själva jobbet var det människorna och miljön som jag fick vara en del av som jag lärde mig jättemycket av.
Att sedan få möjlighet att ha en vardag i Barcelona är värt mycket mer än att bara få komma hit över en week-end för att dricka cava, äta tapas, shoppa och trängas på stranden med alla andra nordeuropeér som säger; - tänk att få bo här!
— Mia Stålgren, Samhällsvetare